h1

Csontváry legendás Öreg halásza Szegeden

2010. május 28.

Csontváry legendás Öreg halász című festményét is megtekinthetik az érdeklődők a szegedi Móra Ferenc Múzeum kiállításán. A tárlaton a miskolci múzeum gyűjteményéből félszáz művet láthat a nagyközönség.

A kiállítás legismertebb alkotása Csontváry Koszka Tivadar Öreg halász című festménye. Az Öreg halász a Csontváry-életmű kiemelkedő darabja. Csontváry 1902-ben készült olajfestményének külön érdekessége az a mód, ahogyan megjelenik benne a jó és a gonosz kettőssége. A szakemberek megállapították, hogy a bal oldali részt tükrözve az látható, hogy a nápolyi öbölben, a csónakban ülő öreg halász imára kulcsolja a kezeit, mögötte békés a tenger és a Vezúv. Ha a jobb oldali részt tükrözik, akkor egy koporsóban ülő ördögre lehet figyelmes a szemlélő, mögötte viharos a tenger és kitört a tűzhányó.

A Csontvárytól Szőnyiig című kiállításon többek között Csók István, Gulácsy Lajos, Derkovits Gyula, Szőnyi István, Czóbel Béla, Kernstok Károly és Aba-Novák Vilmos alkotásaival is találkozhatnak az érdeklődők. Aba-Nováktól az egyik legismertebb, legkedveltebb mű, az 1930-ben festett Laura című alkotás látható a Móra-múzeum tárlatán.

Hozzászólás